V restauraci, aneb, Příběhy z břicha moderny / Christoph Ribbat ; z německého originálu Im Restaurant - eine Geschichte aus dem Bauch der Moderne ... přeložila Daniela Petříčková
Material type: TextLanguage: čeština Original language: němčina Publisher: Praha : Prostor, 2016Edition: V českém jazyce vydání prvníDescription: 283 stran ; 20 cmContent type: text Media type: bez média Carrier type: svazekISBN: 9788072603381Other title: Příběhy z břicha moderny | V restauraci [Spine title]Uniform titles: Im Restaurant. Česky Subject(s): 18.-21. století | restaurace -- dějiny -- 18.-21. století | gastronomie -- 18.-21. století | restaurace -- kulturní aspekty | gastronomie -- kulturní aspekty | kultura a společnost | sociologie kultury stravování jídla zvyky kultura společnost historie esejeGenre/Form: literatura faktu | eseje Scope and content: Kniha představuje spojení kulturní historie, literatury faktu a esejisticky pojatých příběhů s románovými prvky. Autor předestírá pojem restaurace jako sociologický fenomén doby, který ilustruje zajímavými příběhy z gastronomického prostředí, v nichž vystupuje například Émile Zola, Joseph Roth, Edward Hopper nebo Robert Walser. Poučeně a s vtipem líčí také konkrétní příběhy číšníků, slavných kuchařů i samotných restauratérů, věnuje se proslulým podnikům a jejich historii, uvádí desítky proslavených pokrmů. Jeho pozornosti neuniká ani pozadí vnějšího společenského pozlátka, tj. těžká práce a špatné výdělky obsluhy, jejich různorodé slabosti a zlozvyky, jakož i negativní hygienické poměry. Přechází z jednoho kontinentu na druhý, aby zachytil vývoj a zvyky spojené s gastronomií v mnoha zemích světaItem type | Current library | Collection | Call number | Status | Date due | Barcode |
---|---|---|---|---|---|---|
Knihy | Oddělení pro dospělé | naučná pro dospělé | 642 (Browse shelf(Opens below)) | Available | 316100256834 |
Terminologický slovník
Obsahuje bibliografické odkazy a rejstřík
Kniha představuje spojení kulturní historie, literatury faktu a esejisticky pojatých příběhů s románovými prvky. Autor předestírá pojem restaurace jako sociologický fenomén doby, který ilustruje zajímavými příběhy z gastronomického prostředí, v nichž vystupuje například Émile Zola, Joseph Roth, Edward Hopper nebo Robert Walser. Poučeně a s vtipem líčí také konkrétní příběhy číšníků, slavných kuchařů i samotných restauratérů, věnuje se proslulým podnikům a jejich historii, uvádí desítky proslavených pokrmů. Jeho pozornosti neuniká ani pozadí vnějšího společenského pozlátka, tj. těžká práce a špatné výdělky obsluhy, jejich různorodé slabosti a zlozvyky, jakož i negativní hygienické poměry. Přechází z jednoho kontinentu na druhý, aby zachytil vývoj a zvyky spojené s gastronomií v mnoha zemích světa
There are no comments on this title.