V restauraci, aneb, Příběhy z břicha moderny / Christoph Ribbat ; z německého originálu Im Restaurant - eine Geschichte aus dem Bauch der Moderne ... přeložila Daniela Petříčková

By: Ribbat, Christoph, 1968- [Autor]Contributor(s): Petříčková, Daniela [01-Překladatel]Material type: TextTextLanguage: čeština Original language: němčina Publisher: Praha : Prostor, 2016Edition: V českém jazyce vydání prvníDescription: 283 stran ; 20 cmContent type: text Media type: bez média Carrier type: svazekISBN: 9788072603381Other title: Příběhy z břicha moderny | V restauraci [Spine title]Uniform titles: Im Restaurant. Česky Subject(s): 18.-21. století | restaurace -- dějiny -- 18.-21. století | gastronomie -- 18.-21. století | restaurace -- kulturní aspekty | gastronomie -- kulturní aspekty | kultura a společnost | sociologie kultury stravování jídla zvyky kultura společnost historie esejeGenre/Form: literatura faktu | eseje Scope and content: Kniha představuje spojení kulturní historie, literatury faktu a esejisticky pojatých příběhů s románovými prvky. Autor předestírá pojem restaurace jako sociologický fenomén doby, který ilustruje zajímavými příběhy z gastronomického prostředí, v nichž vystupuje například Émile Zola, Joseph Roth, Edward Hopper nebo Robert Walser. Poučeně a s vtipem líčí také konkrétní příběhy číšníků, slavných kuchařů i samotných restauratérů, věnuje se proslulým podnikům a jejich historii, uvádí desítky proslavených pokrmů. Jeho pozornosti neuniká ani pozadí vnějšího společenského pozlátka, tj. těžká práce a špatné výdělky obsluhy, jejich různorodé slabosti a zlozvyky, jakož i negativní hygienické poměry. Přechází z jednoho kontinentu na druhý, aby zachytil vývoj a zvyky spojené s gastronomií v mnoha zemích světa
Tags from this library: No tags from this library for this title.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Item type Current library Collection Call number Status Date due Barcode
Knihy Knihy Oddělení pro dospělé
naučná pro dospělé 642 (Browse shelf(Opens below)) Available 316100256834

Terminologický slovník

Obsahuje bibliografické odkazy a rejstřík

Kniha představuje spojení kulturní historie, literatury faktu a esejisticky pojatých příběhů s románovými prvky. Autor předestírá pojem restaurace jako sociologický fenomén doby, který ilustruje zajímavými příběhy z gastronomického prostředí, v nichž vystupuje například Émile Zola, Joseph Roth, Edward Hopper nebo Robert Walser. Poučeně a s vtipem líčí také konkrétní příběhy číšníků, slavných kuchařů i samotných restauratérů, věnuje se proslulým podnikům a jejich historii, uvádí desítky proslavených pokrmů. Jeho pozornosti neuniká ani pozadí vnějšího společenského pozlátka, tj. těžká práce a špatné výdělky obsluhy, jejich různorodé slabosti a zlozvyky, jakož i negativní hygienické poměry. Přechází z jednoho kontinentu na druhý, aby zachytil vývoj a zvyky spojené s gastronomií v mnoha zemích světa

There are no comments on this title.

to post a comment.

Powered by Koha